Μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει με τη νόσο του Πάρκινσον;

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτός ο αριθμός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ειδικά σε χώρες όπου ο πληθυσμός γερνάει, καθώς η ασθένεια ταλαιπωρεί συχνότερα άτομα άνω των 50 ετών. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να κάνουν τη ζωή με τη νόσο του Πάρκινσον πιο διαχειρίσιμη. Η θεραπεία Ρέικι μπορεί να είναι μία από αυτές.

Σχετικά με το Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σε τρόμο, μυϊκή δυσκαμψία, αργή αδέξια κίνηση και απώλεια ισορροπίας και συντονισμού. Οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι επιρρεπείς σε πτώσεις. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο περπάτημα και στην ομιλία, μαζί με ψυχικά προβλήματα καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως κατάθλιψη, δυσκολία στον ύπνο, κόπωση και απώλεια μνήμης.

 

Η αιτία της νόσου του Πάρκινσον είναι ελάχιστα κατανοητή. Εμφανίζεται όταν οι εγκεφαλικοί νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη εξασθενούν και πεθαίνουν. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί το κάνουν αυτό. Όταν ο εγκέφαλος παράγει λιγότερη ντοπαμίνη, αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα με την κίνηση.

Τυπικές επιλογές θεραπείας του Πάρκινσον

Σύμφωνα με υγειονομικούς υπαλλήλους και τους περισσότερους γιατρούς, δεν υπάρχει θεραπεία προς το παρόν, κανένας γνωστός τρόπος θεραπείας της νόσου του Πάρκινσον, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, που μπορούν να μετριάσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να αποτρέψουν την ταχύτερη επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η κύρια θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή. Η λεβοντόπα είναι ένα φάρμακο που βοηθά τους νευρώνες να παράγουν ντοπαμίνη και να αναπληρώσουν τη μειωμένη παροχή του σώματος. Ένα άλλο φάρμακο, η καρβιντόπα, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη λεβοντόπα για τη μείωση των παρενεργειών της.

Η θεραπεία τρόπου ζωής είναι χρήσιμη στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματική, επαγγελματική και λογοθεραπεία, καθώς και ενθάρρυνση μιας υγιεινής διατροφής. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία και να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ισορροπία και τον συντονισμό. Επιστήμες όπως η γιόγκα και το τάι τσι μπορεί να βοηθήσουν στην ισορροπία και την ευελιξία.

 

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ενάντια στη θεραπεία του Πάρκινσον και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της. Από την άλλη πλευρά, η ενέργεια και η στάση είναι το κλειδί για τη θετική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενεργειακή θεραπεία ζωής όπως το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει.

Τα οφέλη του Ρέικι για τους πάσχοντες από Πάρκινσον

Η θεραπεία Ρέικι δεν είναι μια αυτόνομη θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον, αλλά προορίζεται ως συμπλήρωμα των παραδοσιακών ιατρικών μεθόδων διαχείρισης της νόσου. Η έρευνα δείχνει ότι το Ρέικι μπορεί να έχει αξία ως συμπληρωματική θεραπεία που λειτουργεί για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τυπικών θεραπειών για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Μια εργασία στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής του NIH εξέτασε 61 άρθρα στη διαθέσιμη βιβλιογραφία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία ότι το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο και το άγχος.

 

Τα περισσότερα από τα στοιχεία υπέρ του Ρέικι για τη Νόσο του Πάρκινσον προέρχονται με τη μορφή ανέκδοτων από πραγματικά άτομα που έχουν ωφεληθεί από το μασάζ Ρέικι. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη δυσκολία της νόσου του Πάρκινσον και των θεραπειών της έρχονται συχνά αντιμέτωποι με φόβο, αβεβαιότητα και άγχος. Οτιδήποτε ανακουφίζει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει άμεσα την ασθένεια αλλά και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων θεραπειών.

 

Η Parkinson’s Europe, η ευρωπαϊκή οργάνωση για το Πάρκινσον, έχει πραγματοποιήσει ορισμένες περιορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει με τη διάθεση, την κατάθλιψη και την ανακούφιση από τον πόνο. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Ρέικι προάγει ένα αίσθημα ευεξίας και την αίσθηση του ελέγχου. Οι δάσκαλοι του Ρέικι υποστηρίζουν ότι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη διοχέτευση ενέργειας στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή ντοπαμίνης. Μπορεί να βοηθήσει να παραδοθεί το φάρμακο για το Πάρκινσον πιο αποτελεσματικά εκεί που χρειάζεται.

 

Ενώ χρειάζεται να γίνουν πιο επίσημες μελέτες για το Ρέικι και το Πάρκινσον, υπάρχουν ανέκδοτες αποδείξεις από πάσχοντες από Πάρκινσον που έχουν λάβει θεραπεία Ρέικι. Υπάρχουν αναφορές ότι το Ρέικι βελτίωσε τη διάθεση, μείωσε την κατάθλιψη, ανακούφισε από το άγχος, προώθησε τη γνωστική εγρήγορση, βελτίωσε τη συναισθηματική κατάσταση, προήγαγε τη γενική ηρεμία και έδωσε στους ασθενείς την αίσθηση του ελέγχου.

Ρέικι: Μια μη επεμβατική θεραπεία με δυνατότητες

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και η γενική θεραπεία έχουν κάνει μεγάλα βήματα για να βοηθήσουν άτομα με νόσο του Πάρκινσον, αποτελούν μόνο μέρος της ολοκληρωμένης απάντησης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αποτελούν το κύριο μέρος αλλά όχι την πλήρη απάντηση καθώς μπορεί να ενισχυθούν με υποστηρικτικές θεραπείες όπως το Ρέικι. Δεδομένης της αβεβαιότητας της θεραπείας του Πάρκινσον και της έλλειψης πραγματικών θεραπειών, δεν υπάρχει λόγος να μην δοκιμάσετε τη θεραπεία Ρέικι. Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που δεν μπορεί να κάνει κακό και σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βοηθάει.

 

Το στρες και το άγχος είναι παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον, ενώ η ηρεμία και η αίσθηση ευεξίας συχνά επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Είναι λογικό ότι οτιδήποτε μειώνει το άγχος και προάγει την ευημερία, όπως η θεραπεία Ρέικι, έχει τη δυνατότητα να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.

 

ΠΗΓΉ:

** Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στο The Reiki Times, το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Ρέικι.

https://iarp.org/reiki-therapy-for-parkinsons-disease/

Μετάφραση Επιμέλεια:

Ανδρέας Ξενάκης
Δάσκαλος και Σύμβουλος
Ολιστικής Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής
Πρακτικής Υγείας
-ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εναλλακτική Συμπληρωματική Θεραπευτική Με Έμφαση Στη Μικρασιατική Τραπεζούντιο Θεραπεία (MTs)
(Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης)
-Reiki Shihan:
Shinsei ReikiDo
Komyo ReikiDo
Usui Reiki Ryoho
–Dasira Narada
–The Reconnection &
 Recconnective Healing
-Kiatsu
-Πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ

www.myreiho.eu
[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *