0

Ψυχοθεραπευτικό Ρέικι – Ρέικι για το Νου και το Σώμα

 

Μπορεί το Ρέικι να ενισχύσει μια πρακτική Ψυχοθεραπείας;

Το Ρέικι βοηθά να ηρεμήσει και να καταπραΰνει και μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της ακινησίας που απαιτείται για τη θετική αλλαγή. Στο επίκεντρο της προσέγγισης του Ψυχοθεραπευτικού Ρέικι βρίσκεται η θέση ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα και καταστάσεις οργανώνονται και διατηρούνται από το ki (λεπτή ενέργεια) στο ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο και αποθηκεύονται και μεταφέρονται στο φυσικό σώμα.

Οι παραδοσιακές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις δεν ασχολούνται με τη λεπτή ενέργεια και τείνουν να υποβαθμίζουν ή να αγνοούν τον ρόλο που παίζει το σώμα στο σχηματισμό συμπτωμάτων. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν επιδιώκουν να θεραπεύσουν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα που αποτελούν τη βάση των επιπτώσεων της αρνητικής προετοιμασίας, του στρες και του τραύματος ούτε κάνουν αρκετά για να προωθήσουν την επίγνωση των διασυνδεδεμένων μερών ενός συμπτώματος:  ενεργητικό, νοητικό, συναισθηματικό, συμπεριφοράς και σωματικό.

Ρέικι για το Νου και το Σώμα

Το Ψυχοθεραπευτικό Ρέικι είναι μια προσέγγιση με παρεμβάσεις που δίνουν συστηματική προσοχή στη σχέση μεταξύ σώματος και νου, που χρησιμοποιούν ενεργειακές θεραπείες Ρέικι για να δουλέψουν άμεσα σε μπλοκαρίσματα στο ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο, προκειμένου να τροποποιήσουν την προετοιμασία και να απελευθερώσουν την ενέργεια του τραύματος.

4 Θεραπευτικές Εργασίες

Η αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων και καταστάσεων στην πρακτική του Ψυχοθεραπευτικού Ρέικι οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεραπευτικές εργασίες. Εξάσκηση της Παρουσίας, Εξερεύνηση του Σώματος-Μυαλού, Απελευθέρωση και Εκκαθάριση Ενεργειακών Μπλοκ και Εγκατάσταση Διορθωτικής Εμπειρίας.

Εξάσκηση της Παρουσίας

Η πρώτη εργασία, η Εξάσκηση της Παρουσίας, εστιάζει στη σχέση που έχουν οι πελάτες με τα συμπτώματά τους. Αν και είναι κατανοητό να θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε, να αρνηθούμε ή να αποστασιοποιήσουμε τον εαυτό μας από τα συμπτώματά μας λόγω κρίσης, φόβου ή πόνου, σε πολλές περιπτώσεις αυτό το μόνο που κάνει είναι να τα εντείνει και να συσκοτίζει το νόημά τους. Η εξάσκηση της Παρουσίας περιλαμβάνει τη χρήση τεχνικών που βοηθούν τους πελάτες να ανοιχτούν στα συμπτώματά τους με μη επικριτικό  και αποδεκτό τρόπο ενώ λαμβάνουν Ρέικι. Μια βασική τεχνική για την Εξάσκηση της Παρουσίας είναι η άσκηση Παρατήρησης, Επιτρέποντας, Άνοιγμα και Χαλάρωση. (NAOR)

Ενώ δίνετε στους πελάτες Ρέικι, βάλτε τους να εστιάσουν στο πρόβλημα που παρουσιάζεται ή στο κύριο σύμπτωμα. Δώστε τους οδηγίες να επιστήσουν την προσοχή τους στο παρόν και να παρατηρήσουν τυχόν σωματικές αισθήσεις, εικόνες, σκέψεις ή συναισθήματα που προκύπτουν. Δώστε τους οδηγίες να βιώσουν αυτά τα συμπτώματα όσο το δυνατόν πληρέστερα, επιτρέποντας ταυτόχρονα αυτά τα συμπτώματα να είναι ακριβώς όπως είναι. Καθώς οι πελάτες ανοίγονται στα συμπτώματά τους, ζητήστε τους να δώσουν προσοχή σε οποιαδήποτε αντίσταση εμφανίζεται και να προσπαθήσουν να την αφήσουν να φύγει. Ενθαρρύνετέ τους να αναπνέουν αργά, βαθιά, ομοιόμορφα και να χαλαρώσουν γύρω από τα συμπτώματά τους.

Αυτή η άσκηση βοηθά τους πελάτες να ανοιχτούν στα συμπτώματά τους, να τα εξερευνήσουν πληρέστερα, να μειώσουν τον φόβο που έχουν γύρω τους και να αυξήσουν τη διορατικότητα και την αίσθηση ελέγχου πάνω τους. Παραδόξως, η στροφή προς τα συμπτώματά μας και η αγκαλιά τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και τη μεταμόρφωσή τους.

Εξερευνώντας το Σώμα-Νου

Η εξερεύνηση του μυαλού-σώματος απαιτεί την παρουσία ενός βήματος παραπέρα, διερευνώντας πληρέστερα την εικόνα των συμπτωμάτων του πελάτη. Ενώ ο πελάτης λαμβάνει Ρέικι, διερευνούμε την προέλευση και το νόημα των συμπτωμάτων του και καθορίζουμε τη φύση των διασυνδεδεμένων μερών του: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό, σχεσιακό και πνευματικό. Μια βασική τεχνική για την εξερεύνηση του σώματος-νου είναι η Τεχνική Εξερεύνησης και Απελευθέρωσης.

Ο νους και το συναίσθημα υπάρχουν σε κάθε κύτταρο του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακυκλοφόρητα και ανεπίλυτα αποτελέσματα της τραυματικής εμπειρίας μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα. Το Ρέικι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνήσει περιοχές ακυκλοφόρητου τραύματος, να αναδείξει το νόημά τους και να βοηθήσει στην απελευθέρωσή τους. Όταν βρείτε μια περιοχή έντασης, πόνου ή συγκρατημένης ενέργειας, δώστε του Ρέικι ενώ δίνετε εντολή στον πελάτη να αναπνέει βαθιά, αργά και ομοιόμορφα. Ζητήστε από τον πελάτη να κρατήσει μια στάση χαλαρής προσοχής και αποδοχής, ενώ επιτρέπει στη διαίσθησή του να φέρει στο νου οποιεσδήποτε σκέψεις, εικόνες, αναμνήσεις ή συναισθήματα κρατούνται σε αυτό το μέρος του σώματος.

Αποδέσμευση και εκκαθάριση ενεργειακών εμποδίων

Αυτή η εργασία περιλαμβάνει τη χρήση τεχνικών για την απελευθέρωση της συγκρατημένης τραυματικής ενέργειας, των επώδυνων αναμνήσεων, της σκέψης και των συναισθημάτων και για την απελευθέρωση του ενεργειακού φορτίου που κρύβεται πίσω από αυτά. Μια βασική τεχνική για αυτή την εργασία είναι η Τεχνική Νοητικής-Συναισθηματικής Απελευθέρωσης.
Αυτή η τεχνική έχει προσαρμοστεί από τον Weston (1998). Αρχικά, ο θεραπευτής βάζει τον πελάτη να ξαπλώνει ανάσκελα στο τραπέζι μασάζ. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής βάζει τον πελάτη να επιλέξει ένα χρώμα και να φανταστεί αυτό το χρώμα κάτω από τα χέρια του θεραπευτή, τα οποία τοποθετούνται στο τσάκρα της καρδιάς και στο ηλιακό πλέγμα του πελάτη.
(Το τσάκρα της καρδιάς είναι το συναισθηματικό κέντρο και το ηλιακό πλέγμα είναι ένα ενεργειακό κέντρο που σχετίζεται με το μυαλό και τη νοητική δραστηριότητα.)
Ο θεραπευτής δίνει την οδηγία στον πελάτη να φέρει στο μυαλό του μια ανησυχητική ανάμνηση, σκέψη ή συναίσθημα που προκαλεί έντονο συναίσθημα. Καθώς εμφανίζεται η ανάμνηση και το συναίσθημα, ο πελάτης λαμβάνει οδηγίες να στείλει αυτές τις αντιδράσεις στα χέρια του θεραπευτή. Καθώς ο πελάτης το κάνει αυτό, ο θεραπευτής θα νιώσει τη θερμότητα να μπαίνει στα χέρια του/της. Καθώς ο πελάτης στέλνει τις ψυχικές και συναισθηματικές αντιδράσεις στα χέρια του θεραπευτή, ο πελάτης θα αισθανθεί ότι το χρώμα κάτω από τα χέρια του θεραπευτή αρχίζει να ξεθωριάζει σε λευκό και αυτό είναι ένας δείκτης ότι λαμβάνει χώρα απελευθέρωση. Κατά καιρούς καθώς προχωρά μια απελευθέρωση, ο πελάτης μπορεί να έχει άλλη ανάμνηση ή συναίσθημα και όταν συμβεί αυτό, ο θεραπευτής θα πρέπει να ενθαρρύνει τον πελάτη να στείλει αυτή τη νέα αντίδραση στα χέρια του/της. Συνήθως, μετά από 10 έως 20 λεπτά, ο πελάτης έχει αποδεσμεύσει τόσο μεγάλο μέρος της φόρτισης όσο πρόκειται να κάνει σε αυτήν τη συνεδρία.

Μετά την εκκένωση ισχυρών συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ένα ενεργειακό κενό όπου οι ανησυχητικές σκέψεις ή τα συναισθήματά τους είχαν αποθηκευτεί στο σώμα και είναι σημαντικό για τον θεραπευτή να δώσει Ρέικι για να καλύψει αυτό το κενό. Μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για την επίλυση μιας σοβαρής τραυματικής ανάμνησης, αλλά συχνά σημειώνεται πρόοδος μετά από μία μόνο συνεδρία.

Εγκατάσταση Διορθωτικής Εμπειρίας

Η τέταρτη εργασία, Εγκατάσταση Διορθωτικής Εμπειρίας, περιλαμβάνει τη χρήση τεχνικών για να αρχίσετε να σκέφτεστε, να αισθάνεστε και να ενεργείτε διαφορετικά και με θετική πρόθεση. Οι τεχνικές αυτής της κατηγορίας επιδιώκουν να εισάγουν νέες πληροφορίες στο σώμα-νου και στο ενεργειακό πεδίο του πελάτη. Αφού οι πελάτες απελευθερώσουν μπλοκαρίσματα, αυτές οι νέες πληροφορίες εγκαθίστανται με τη μορφή επιβεβαιώσεων, θετικών εικόνων, επιτυχημένων αποτελεσμάτων, διορθωτικών σκέψεων και πεποιθήσεων και θετικών συναισθημάτων που προάγουν καταστάσεις θεραπείας, ευτυχίας, ικανοποίησης και ευεξίας. Αντικαθιστούμε επώδυνες σκέψεις, κρίσεις και πεποιθήσεις με θετικά, στοργικά και συμπονετικά μηνύματα. Μια βασική τεχνική για την εγκατάσταση διορθωτικής εμπειρίας είναι η τεχνική Sei He Ki.

Ο Δρ. Ουσούι, ο ιδρυτής του Ρέικι, δίδαξε συγκεκριμένες θέσεις χεριών που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την εγκατάσταση πληροφοριών στο πεδίο ενός πελάτη. Αυτή η τεχνική απαιτεί τη χρήση των τριών συμβόλων επιπέδου δύο Ρέικι….

(The Spirit of Reiki, 2001)

Του Richard Curtin, Psy.D.

** Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στο The Reiki Times, το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Ρέικι.

https://iarp.org/psychotherapeutic-reiki-for-mind-body/

Μετάφραση Επιμέλεια:

Ανδρέας Ξενάκης
Δάσκαλος και Σύμβουλος
Ολιστικής Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής
Πρακτικής Υγείας
-ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εναλλακτική Συμπληρωματική Θεραπευτική Με Έμφαση Στη Μικρασιατική Τραπεζούντιο Θεραπεία (MTs)
(Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης)
-Reiki Shihan:
Shinsei ReikiDo
Komyo ReikiDo
Usui Reiki Ryoho
–Dasira Narada
–The Reconnection &
 Recconnective Healing
-Kiatsu
-Πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ

www.myreiho.eu
[email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *