Μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει σε κρίσεις πανικού;

Το Reiki βοηθά τις κρίσεις πανικού

Στις ΗΠΑ, οι κρίσεις πανικού πλήττουν περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής. Στην Ελλάδα σημαντική αύξηση των κρίσεων πανικού κατά 20-25% διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια, ο αν. καθ. Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης. Όταν εμφανίζονται κρίσεις πανικού, μπορούν να εξασθενηθούν για τον παθόντα. Οι θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις κρίσεις, αλλά πολλοί πάσχοντες εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα παρά τη θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους συμμετέχοντας σε συνεδρίες Reiki.

Πώς οι επιθέσεις πανικού έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν ένα άτομο κατακλύζεται από μια ξαφνική και ανεξέλεγκτη αίσθηση φόβου ή τρόμου. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, ζάλη, αναπνευστικά προβλήματα, τρόμο, ρίγη, εφίδρωση και καρδιά που χτυπάει έντονα. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν επίσης ναυτία ή εμφανίζουν πόνο στο στομάχι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή, αφήνοντας στο άτομο έντονη ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα της τελευταίας του κρίσης. Πολλοί άνθρωποι με κρίσεις πανικού υπόκεινται επίσης σε «ενεργοποιήσεις», πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βιώσουν κρίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ή περιοχές.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με ιστορικό κρίσεων πανικού θα αποφύγουν τοποθεσίες στις οποίες έχουν γίνει παρενέργειες του παρελθόντος. Για μερικούς ανθρώπους, οι κρίσεις πανικού γίνονται τόσο έντονες που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Το άτομο μπορεί να αποφύγει κοινωνικές καταστάσεις, να χάσει τη δουλειά του ή να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο πανικού μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρή κατάθλιψη και μάλιστα αυτοκτονικές σκέψεις. Μερικοί άνθρωποι που ασχολούνται με κρίσεις πανικού σε τακτική βάση μπορεί τελικά να διαγνωστούν με διαταραχή πανικού. Αφού φθάσουν σε αυτή τη διάγνωση, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μια ποικιλία διαφορετικών θεραπειών με σκοπό τη μείωση του αριθμού των επιθέσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα και / ή την ένταση των επιθέσεων.

Μερικές από τις πιο συνήθεις θεραπείες για διαταραχή πανικού περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει τα τυπικά πρότυπα σκέψης του ατόμου και τη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής πανικού περιλαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες, β-αναστολείς και επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να υποφέρουν από κρίσεις πανικού, ακόμη και μετά από να υποβληθούν σε ιατρική περίθαλψη για σημαντικό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κρίσεων πανικού μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους.

Πώς μπορεί το Reiki να βοηθήσει με κρίσεις πανικού;

Το Reiki παρέχει πολλά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με κρίσεις πανικού. Μερικά από αυτά τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερα επίπεδα στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε συνεδρίες Ρέικι σε τακτική βάση αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από όσους δεν συμμετέχουν στο Ρέικι. Επειδή τα υψηλότερα επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας επίθεσης πανικού, η μείωση των επιπέδων στρες ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή κρίσεων. Οι κρίσεις πανικού τείνουν να είναι χειρότερες όταν το επίπεδο στρες του ατόμου είναι ιδιαίτερα υψηλό, οπότε ένα χαμηλότερο επίπεδο άγχους μπορεί να μειώσει την ένταση τυχόν επιθέσεων που συμβαίνουν.

Αποκατάσταση του αισθήματος ελέγχου

Ένα από τα ζητήματα που οδηγεί σε κρίσεις πανικού είναι η αίσθηση ότι ένα άτομο δεν ελέγχει τη ζωή του. Η συμμετοχή στο Ρέικι, ωστόσο, είναι προληπτική. Επιτρέπει στο άτομο να ανακτήσει κάποια αίσθηση ελέγχου της δικής του μοίρας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων πανικού.

Μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι συνεδρίες του Ρέικι τους παρέχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν μια αίσθηση ηρεμίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποφύγουν τον πανικό ή την ανησυχία τους να ξεφύγουν από τον έλεγχο, που συχνά οδηγεί σε μια γεμάτη κρίση πανικού.

Σύνδεση με άλλο άτομο

Οι διαταραχές πανικού κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί. Αυτά τα συναισθήματα χρησιμεύουν μόνο για να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα της διαταραχής και να αυξήσουν τη σοβαρότητα των επιθέσεων. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Reiki, ο πρακτικός και ο πελάτης περνούν χρόνο μαζί με επαγγελματισμό και υποστήριξη. Αυτή η σύνδεση βοηθά να υπενθυμίσει στο άτομο ότι δεν είναι μόνος.

Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών  Ρέικι, ο πελάτης επικεντρώνει την ενέργειά του στη χαλάρωση και την θεραπεία. Καθώς οι συνεδρίες συνεχίζονται, η διατήρηση αυτής της εστίασης γίνεται ευκολότερη για τον πελάτη. Ο πελάτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα για να ηρεμήσει όταν αρχίσει μια κρίση πανικού στο μέλλον.

Το Reiki δεν υποκαθιστά την ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, οι μελέτες και οι ανέκδοτες αναφορές δείχνουν ότι η συμμετοχή σε συνεδρίες Reiki σε τακτική βάση ενδέχεται να είναι χρήσιμη για άτομα με κρίσεις πανικού. Επιπλέον, επειδή το Reiki είναι μη επεμβατικό και δεν περιλαμβάνει φάρμακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με όλες τις τυποποιημένες ιατρικές θεραπείες για κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού.

** Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στο The Reiki Times, το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Reiki.
https://iarp.org/reiki-helps-panic-attacks/

** Εάν αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού ή γνωρίζετε κάποιον που προσπαθεί να βοηθηθεί και σας ενδιαφέρει, το πρώτο βήμα είναι να μάθετε περισσότερα για το Ρέικι . Επικοινωνήστε μαζί μου για να ενημερωθείτε, ή να κλείσετε ραντεβού για συνεδρία.

 

Μετάφραση, επιμέλεια:


Ανδρέας Ξενάκης
Δάσκαλος και Σύμβουλος
Ολιστικής Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής
Πρακτικής Υγείας
-ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Εναλλακτική Συμπληρωματική Θεραπευτική Με Έμφαση Στη Μικρασιατική Τραπεζούντιο Θεραπεία (MTs)
(Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης)
-Reiki Shiha
n:
Shinsei ReikiDo
Komyo ReikiDo
Usui Reiki Ryoho
Dasira Narada
The Reconnection & Recconnective Healing
-Kiatsu
-Πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ

www.myreiho.eu
[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *